Contact

De Opera 3-daagse is een initiatief van philharmonie zuidnederland,  Theater aan de Parade, Opera Zuid en gemeente ’s-Hertogenbosch en wordt mede mogelijk gemaakt door Oyens & Van Eeghen Vermogensbeheer en Appèl.

Voor algemene vragen kun je contact met ons opnemen via info@operaopdeparade.nl.

Locatie

De organisatie

De Opera 3-daagse is een initiatief van philharmonie zuidnederland, Theater aan de Parade, Opera Zuid en gemeente ’s-Hertogenbosch.

philharmonie zuidnederland, het huisorkest van ‘s-Hertogenbosch
philharmonie zuidnederland verlegt ieder jaar weer haar grenzen om iedereen kennis te laten maken met klassieke muziek. philharmonie zuidnederland raakt je met de allermooiste muziek. Ervaar zelf de kracht en ontroering van deze muziek.

philharmonie zuidnederland is een orkest dat erbij is op momenten die ertoe doen. Bij regionale evenementen én in de concertzaal. Met bruisende educatieve programma’s voor kinderen en innovatieve concertformats. Met kerst- en carnavalsconcerten en de zomerse Opera op de Parade. Het is een orkest voor iedereen en voor alle leeftijden. Zuid-Nederlands eigen symfonieorkest.

In ‘s-Hertogenbosch brengt philharmonie zuidnederland, als hét huisorkest van Theater aan de Parade, ook in seizoen 2019-2020 weer een reeks prachtige concerten. Van grootse en meeslepende meesterwerken als Dvoráks geliefde Nieuwe Wereld Symfonie tot een intieme uitvoering van Bachs Johannes-Passion en een kerstconcert om van te snoepen met Tsjaikovski’s Notenkraker. Met sterviolistes Simone Lamsma en Augustin Hadelich, meesterpianist Hannes Minnaar, de dirigerende cellist Mario Brunello en natuurlijk chef-dirigent Dmitri Liss. Zien we u na de zomer weer in het theater?

Theater aan de Parade
Als kloppend cultureel hart van ‘s-Hertogenbosch verwelkomen we bij Theater aan de Parade onze gasten niet alleen in het theater, maar ook op bijzondere locaties in en rond de stad. Met bijvoorbeeld de mooiste concerten in de schitterende Orangerie, aanstormend talent bij PERRON-3, maar ook in onze eigen voortuin waar we medeorganisator zijn van Opera op de Parade. Met oprechte trots verbinden we onze naam aan misschien wel het mooiste plein van Nederland. Laten we het in ieder geval de meest culturele voortuin van de stad noemen. Want Cultuurstad van het Zuiden, dat ís Theater aan de Parade.

Opera voor iedereen
Opera op de Parade is de ideale gelegenheid waarbij u als bezoeker kunt proeven van de prachtige muzikale klanken die bij opera horen. Smaak te pakken? Bezoek dan ook eens de Opera & Brunch concerten in de Pleinzaal. Onze huisgezelschappen Opera Zuid en philharmonie zuidnederland verwelkomen we ook in het nieuwe seizoen, met o.a. de klassiekers Die Zauberflöte en Tsjaikovski’s Notenkraker. Maar ook Opera Melancholica – voortkomend uit de bijzondere samenwerking tussen Opera2day en Scapino Ballet Rotterdam – mag u zeker niet missen. Het zal u met zoveel opera niets verbazen dat juist voor dit seizoen mezzosopraan Tania Kross het gezicht is van Theater aan de Parade. Haar nieuwe concert Van Mozart tot Madonna is een eerbetoon aan dát wat ons allen met elkaar verbindt, het mooiste wat we hebben: gevoel.

Opera Zuid, een nieuw tijdperk
Opera Zuid verlegt al meer dan vijfentwintig jaar de bakens in Zuid-Nederland met gepassioneerd en authentiek operatheater.

Door de bewuste selectie van nationale en internationale topsolisten en dirigenten, ragfijne artistieke omkadering en een doorgedreven dramaturgie zet Opera Zuid telkens in op een kwalitatief hoogstaand resultaat. En dit doet het gezelschap voor een zo breed mogelijk publiek: opera van en voor iedereen.

De aanstelling van Waut Koeken als intendant zette begin 2017 de start in van het nieuwe elan. In de jaren die komen wordt nadrukkelijk ingezet op prikkelend repertoire, samenwerkingen met (zuid-)Nederlandse en Europese gezelschappen en intensieve aandacht voor jong talent. De ervaring die Koeken opdeed als regisseur, gecombineerd met een sterke knowhow van het operarepertoire, vormen de fundamenten van het nieuwe Opera Zuid. “Opera raakt ons tot in het diepst van onze ziel en doet een beroep op de onuitputtelijke verbeeldingskracht van de mens.
Opera Zuid gaat met deze verwondering aan de slag en brengt zo op een unieke manier de grootste opera’s tot leven”, aldus intendant Waut Koeken.
Opera Zuid heeft de nostalgie van een kleurrijk, rondreizend circus maar koppelt dit aan een hedendaags gevoel voor passie. Droom met ons mee, bewonder het engagement en ervaar onze vervoering.

Internationaal Vocalisten Concours (IVC)
Het Internationaal Vocalisten Concours (IVC) is een wereldwijd bekend evenement, dat al vanaf 1954 zangers naar ’s-Hertogenbosch trekt. Vele beroemdheden begonnen hun carrière bij het IVC zoals Elly Ameling, Robert Holl, Thomas Hampson, Nelly Miricioiu, Ileana Cotrubas, Viorica Cortez, Marco Bakker, Jard van Nes, Pretty Yende, Lenneke Ruiten, Maria Fiselier, Rosanne van Sandwijk en Peter Gijsbertsen. Van 20 t/m 24 november 2019 vindt het 53ste IVC, categorie LiedDuo plaats. In de jury onder meer de wereldberoemde zangers Dame Felicity Lott, Jard van Nes, Thomas Oliemans en pianisten Graham Johnson en David Selig.

Fotograaf: Henk van Esch