Organisatie

Opera op de Parade is een initiatief van philharmonie zuidnederland, Opera Zuid en Theater aan de Parade met medewerking Internationaal Vocalisten Concours en de gemeente ’s-Hertogenbosch. Een evenement van deze omvang is alleen mogelijk met steun van fantastische sponsoren en fondsen. We danken in het bijzonder Delen Private Bank en Appèl.

Opera op de Parade is hét opera-evenement van het zuiden! Sinds de eerste
editie in 2007 is Opera op de Parade uitgegroeid tot een waar fenomeen. In
2018 was de eerste editie van Opera Sing Along een dusdanig succes, dat het een
vast onderdeel van het programma is geworden. Daarmee is het evenement in
2019 uitgegroeid tot een meerdaags evenement: de Opera 3-daagse. Vol trots
en passie zetten vele organisaties zich in om jong en oud te laten genieten van
opera en klassieke muziek.

Na 2 jaar van afwezigheid, is Opera op de Parade in 2022 weer terug als tweedaags evenement!

Wij maken mogelijk

De philharmonie zuidnederland raakt mensen met klassieke muziek. Het gezelschap staat bekend als hét professionele symfonieorkest van Zuid-Nederland en zoekt de verbinding met alle inwoners van Noord-Brabant, Limburg en Zeeland. Dit krijgt philharmonie zuidnederland voor elkaar door een rijk scala aan activiteiten. Van grote symfonische concerten met geliefde repertoirestukken in de concertzalen, tot nieuwe concertformules op onverwachte locaties. Van Carnavalsconcerten tot filmprojecten. En van eeuwenoude meesterwerken tot spannende wereldpremières. Met business events worden zakelijke verbindingen met de regio gelegd en de educatieve projecten laten jongeren magische momenten met muziek laten ervaren.

De philharmonie zuidnederland staat vanaf seizoen 21-22 onder leiding van chef-dirigent Duncan Ward (32) en is een orkest van en voor iedereen: een bruisend gezelschap dat altijd en overal met bevlogen musici én stafleden maatwerk levert op het hoogste niveau. Onder leiding van intendant Stefan Rosu is philharmonie zuidnederland een orkest dat doorlopend haar grenzen verlegt.

Opera Zuid verlegt al meer dan vijfentwintig jaar de bakens in Zuid-Nederland met gepassioneerd en authentiek operatheater.

Door de bewuste selectie van nationale en internationale topsolisten en dirigenten, ragfijne artistieke omkadering en een doorgedreven dramaturgie zet Opera Zuid telkens in op een kwalitatief hoogstaand resultaat. En dit doet het gezelschap voor een zo breed mogelijk publiek: opera van en voor iedereen.

De aanstelling van Waut Koeken als intendant zette begin 2017 de start in van het nieuwe elan. In de jaren die komen wordt nadrukkelijk ingezet op prikkelend repertoire, samenwerkingen met (zuid-)Nederlandse en Europese gezelschappen en intensieve aandacht voor jong talent. De ervaring die Koeken opdeed als regisseur, gecombineerd met een sterke knowhow van het operarepertoire, vormen de fundamenten van het nieuwe Opera Zuid. “Opera raakt ons tot in het diepst van onze ziel en doet een beroep op de onuitputtelijke verbeeldingskracht van de mens.
Opera Zuid gaat met deze verwondering aan de slag en brengt zo op een unieke manier de grootste opera’s tot leven”, aldus intendant Waut Koeken.
Opera Zuid heeft de nostalgie van een kleurrijk, rondreizend circus maar koppelt dit aan een hedendaags gevoel voor passie. Droom met ons mee, bewonder het engagement en ervaar onze vervoering.

 

Aan de Parade, midden in het historische centrum van ’s-Hertogenbosch wordt hard gewerkt aan de bouw van een gloednieuw theater. In de nazomer van 2023 openen naar verwachting de deuren van het nieuwe, multifunctionele gebouw. Een prachtige plek van en voor de stad met een open sfeer, theatercafé waar de hele dag mensen in en uit lopen, een botanische foyer met zicht op de Bossche Broek, diverse zalen en podia op verschillende plekken in de foyer. Een nieuw theater met een nieuwe kijk op programmering, met aanbod voor iedereen in de regio en een organisatie die dat mogelijk maakt.  

Tot het zover is, programmeert Theater aan de Parade op andere plekken in en om de stad. Van De Brabanthallen tot Willem Twee en van Perron-3 tot de Azijnfabriek. Het theater programmeert op jaarbasis zo’n’n zo’n 250 voorstellingen voor jong en oud. Van muziek tot musical, van dans tot toneel en van opera tot spoken word. Daarnaast onderscheiden het zich door bijzondere (maatschappelijke) projecten, festivals en samenwerkingen. 

 

Internationaal Vocalisten Concours (IVC)
Het Internationaal Vocalisten Concours (IVC) is een wereldwijd bekend evenement, dat al vanaf 1954 zangers naar ’s-Hertogenbosch trekt. Vele beroemdheden begonnen hun carrière bij het IVC zoals Elly Ameling, Robert Holl, Thomas Hampson, Nelly Miricioiu, Ileana Cotrubas, Viorica Cortez, Marco Bakker, Jard van Nes, Pretty Yende, Lenneke Ruiten, Maria Fiselier, Rosanne van Sandwijk en Peter Gijsbertsen. Van 20 t/m 24 november 2019 vindt het 53ste IVC, categorie LiedDuo plaats. In de jury onder meer de wereldberoemde zangers Dame Felicity Lott, Jard van Nes, Thomas Oliemans en pianisten Graham Johnson en David Selig.

 

Opera op de Parade IVC

Cultuur brengt zoveel. Het is een bron van vernieuwing en zet aan tot creëren, beleven en denken. Het brengt mensen samen, en het draagt bij aan de aantrekkelijkheid van onze stad als woon- en werkgemeente en aan de lokale economie. Cultuur is van waarde voor iedereen. Culturele voorzieningen, evenementen en activiteiten spelen een belangrijke rol in het dagelijkse sociale leven in ’s-Hertogenbosch en karakteriseren ons als gemeente.

Het is onze ambitie om onze kracht verder uit te bouwen en de positie van Cultuurstad van het Zuiden te versterken. Hiermee houden we de gemeente ook in de toekomst levendig voor onze huidige bewoners en aantrekkelijk voor nieuwe bewoners. Dit draagt eveneens bij aan het vestigingsklimaat voor bedrijven en maatschappelijke organisaties. We willen ook in de toekomst een aansprekend, prikkelend en divers cultureel aanbod voor onze bewoners hebben, waarin iedere inwoner op zijn of haar manier kan deelnemen aan cultuur. Daarnaast willen we ervoor zorgen dat meer cultuurtoeristen de weg naar ’s-Hertogenbosch blijven vinden voor kwaliteitsaanbod. Dat is niet alleen belangrijk voor de vitaliteit van de culturele organisaties, maar ook voor economische spin-off. Door te versterken waar we goed in zijn, door het blijvend innoveren van het aanbod, en door cultuur en mensen nog beter aan elkaar te verbinden, blijven we ook in de toekomst dé Cultuurstad van het Zuiden voor onze bewoners en bezoekers. – Bron: Cultuurnota ‘s-Hertogenbosch